Gratis bezorging vanaf € 50,-
Unieke tweedekans via de shop
Met zorg verpakt als cadeau
Duurzaam speelgoed

Sint gaat voor groen

Ook Sint wordt zich steeds bewuster van een groene(re) wereld. En wie weet kun je het met de volgende tips dit jaar (een beetje) anders aanpakken en dat hoeft niet eens zoveel energie extra te kosten. Sterker nog, je maakt het jezelf juist vaak een stuk gemakkelijker.

Voor de meesten herkenbaar. Zo geniet je van de laatste zomerzonnestralen en zo liggen de pepernoten alweer in de schappen. School start en vlak na de herfstvakantie worden de lijstjes al enthousiast samengesteld. De inkopen volgen dan regelmatig tussendoor in die toch al vaak overvolle periode. Tel daar de soms overprikkelende kinderen bij op- in ons geval regelmatig:-) en de december chaos is compleet. Maar hoe dan wel?

1. Shop in rust.

Oke, voor nu waarschijnlijk al iets te laat, maar onthou hem zeker voor de volgende ronde! Hier win je namelijk een hoop tijd mee. Shop op een rustige lentedag in plaats van op een chaotische winterdag met ellenlange sint-rijen. Zo is er namelijk meer ruimte om een weloverwogen keuze te maken voor dat mooie stuk speelgoed. Is dit het geld waard en is het iets wat aansluit bij de interesses van je kind? Nee? Geen stress… er zijn toch nog zeeën van tijd voordat de feestdagen aanbreken. Je bent op deze manier minder vatbaar voor een impulsaankoop en je meer bewust van wat je koopt.

2. Ga voor duurzaam speelgoed.

Wanneer je toch liever iets nieuws wilt kopen en dit financieel haalbaar is, ga dan voor eerlijk en duurzaam speelgoed. Hier hangt vaak een prijskaartje aan maar gaat in tegenstelling tot goedkoper speelgoed, vaak veel langer mee waardoor je kind langer kan genieten van zijn speelgoed. Ook is bij de productie van duurzaam speelgoed de belasting voor het milieu een stuk minder zwaar. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de arbeidsomstandigheden van de werknemers tijdens het productieproces. En eindelijk eens zonder schuldgevoel genieten van heel veel chocolade? Ga dan voor een Fairtrade chocolade letter. Fairtrade zet zich in voor cacaoboeren én het milieu.

3. Weet waar je écht duurzaam speelgoed kunt vinden.

Gelukkig verduurzamen steeds meer bedrijven zich. Er is hierbij wel een maar, steeds meer fabrikanten pretenderen dat ze duurzaam zijn terwijl dit niet altijd het geval is. Zo kan het zijn dat slechts een klein stukje van het product bijvoorbeeld recyclebaar is, worden er nog steeds schadelijke stoffen gebruikt en/of is er tijdens het productieproces geen rekening gehouden met de arbeidsomstandigheden. Ook is al het houten speelgoed niet persé oké wat betreft duurzaamheid en veiligheid. Ook dit speelgoed kan namelijk schadelijke stoffen bevatten. Zo bevatten gelijmde houten puzzels vaak formaldehyde of kan de verf van het hout deels bestaan uit lood of andere zware metalen. Wil je mooi houten speelgoed shoppen wat wel duurzaam is, kijk dan eens bij het merk Hape. Duurzaam speelgoed in vrolijke kleuren, voor verschillende leeftijden. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Het platform EcoGoodies heeft de leukste duurzame webshops al zorgvuldig voor je geselecteerd.

4. Doe mee aan leuke duurzame initiatieven.

Duurzaam speelgoed is vaak oersterk en kan generaties lang worden doorgegeven. Maak hier gebruik van. Duik de kringloop eens in. Vooral in het voorjaar- na de jaarlijkse opruimwoede- staat de kringloop vaak vol met de mooiste pareltjes. Maar er zijn ook tal van andere initiatieven. Recycle Sint is een tweedehands speelgoedbeurs die steeds bekender wordt. Iedereen mag daar zijn speelgoed inbrengen én kopen voor de decembermaand. Of sla een lading pepernoten in en organiseer in je garage zelf een lokaal ruilpunt, samen met buurtgenoten. Maar het kan ook kleiner. Doe bijvoorbeeld mee aan een speelgoedketting. De eerste kettingruil begon vlak na de eerste lockdown in Amsterdam (toen alleen nog kleding), maar is inmiddels enorm uitgegroeid. Het concept is heel simpel. Mensen die bij elkaar in de buurt wonen, geven een tas met speelgoed aan elkaar door via een logische route. Zodra de tas bij jou thuis aankomt, heb je een paar dagen de tijd om te ‘shoppen’ voordat je de tas weer naar de volgende op de route brengt.

5. Knutselen maar!

Naast dat de meeste kinderen knutselen geweldig vinden, gaat het op, waardoor die berg aan speelgoed in huis ook weer wat slinkt. Kies ook hier voor mooie duurzame materialen die niet nadelig zijn voor mens en milieu. Deze producten zijn weliswaar prijziger, maar gaan vaak ook veel langer mee. Ga hierbij ook niet persé voor de kant en klaar pakketten maar hou het zo basic mogelijk zodat er genoeg ruimte is voor de eigen creativiteit van het kind. Denk aan mooie soja krijtjes of verf op basis van natuurlijke kleurstoffen. En wanneer je kind een pakket toch leuker vindt, zijn de knutselpakketten van Recycle Me misschien een leuk alternatief. Met deze pakketten tover je je eigen afval om in de mooiste creaties!

6. Zero waste inpakken.

Wees inventief en pak in met overgebleven behang met een mooie print. Of wat denk je van oude wegen-of landkaarten? Deze worden vaak toch niet meer gebruikt en geven je cadeau een mooie uitstraling! Of pak in met vloeipapier uit schoenendozen en maak het af met wat mooi gevonden takjes. En weleens gehoord van de Japanse inpakkunst furoshiki? Genoeg filmpjes te vinden waarbij stap voor stap wordt uitgelegd hoe je decoratieve stoffen kunt hergebruiken om je cadeau mooi in te pakken. Geef die sjaal die ligt te verstoffen op deze manier een tweede leven.

7. Leef je uit met Mod podge

Oké, dit kost iets meer tijd maar het resultaat is het meer dan waard en gaat ook nog eens jarenlang mee! Tover een leeg blikje tevoorschijn en ga in de kringloop op zoek naar oude sinterklaas prentenboekjes/liedjesboekjes. Knip mooie afbeeldingen uit en breng aan op het blikje met wat lagen Mod podge. Dit is een soort vernis-lijm en gaat krassen tegen. Wil je op en top duurzaam en ben je een echte crea bea, dan maak je de Mod podge natuurlijk zelf. Heel gemakkelijk te maken met bloem, suiker en water.

8. Geef een activiteit of ervaring als cadeau.

Voor een kind is teveel speelgoed vaak onoverzichtelijk waardoor er soms maar kort en oppervlakkig mee gespeeld wordt. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en maak mooie herinneringen met elkaar door een activiteit of ervaring te schenken. Wat denk je van die leuke dierentuin, dat ene pretpark of de musical waar jullie al lange tijd heen willen? Een heerlijke high tea met je dochter (s) of een dag vliegtuig spotten of (zee)vissen als vader-en zoon uitje. Of andersom natuurlijk:-) Zo creëer je meteen een waardevol één op één moment. Of maak een boekje vol met waardebonnen waar de gekste, leukste dingen opstaan. Een ` ik bepaal alles dag`, een superontbijt op bed, je eigen mega ongezonde toetje maken. Succes verzekerd!

9. Een pakjesavond om nooit te vergeten.

Eindelijk…DE avond is aangebroken. Cadeautjes krijgen is natuurlijk geweldig, maar de aandacht voor elkaar is net zo belangrijk. Speel de pictionary kindereditie of maak een sinterklaas kinderbingo. Bij iedere bingo mag je een cadeautje voor jezelf of voor een ander pakken. Hier al jaren een hit! En met volwassenen blijft het natuurlijk leuk het bekende sint dobbelspel te spelen. Laat daarbij bijvoorbeeld ieder iets lekkers maken, iets van zichzelf meenemen en/of iets tweedehands kopen. Voor iedere portemonnee geschikt en zo gaat ieder aan het einde van de avond met iets leuks naar huis. Of pak er een paar grappige opdrachtkaarten bij en geef er je eigen draai aan voor een hilarische avond! Veel plezier!