Gratis bezorging vanaf € 50,-
Unieke tweedekans via de shop
Met zorg verpakt als cadeau
Duurzaam speelgoed

Als moeder van drie jonge kinderen kan ik genieten van het kijken naar hun spel. Het gekke is, dit verloopt vaak soepeler wanneer ik mij niet al te dicht in hun buurt bevindt. Regelmatig vinden ze dan zelf wel één of andere oplossing voor een probleem onderling. Totdat ik een goedbedoelde tip geef, dan slaat de sfeer weleens om. Mogelijk omdat er een soort competitie onderling optreedt. Of dat er opeens een doel oftewel een verwachting is. En dat is precies wat vrij spel zo mooi maakt. Spelen zonder doel of richtlijnen. Lekker aanrommelen zonder goedbedoelde bemoeienis van buitenaf. Er is ruimte voor de eigen verbeelding en fantasie. Zo waren hier afgelopen zomer de losse stenen van de border in de tuin een speelproject. Er werd eigenhandig een muurtje gemetseld. Met spatels en zand (cement) werd er druk gesjouwd en gebouwd, om vervolgens de volgende dag het muurtje nog hoger te maken. En van gras, water en zand werd moddersoep gemaakt voor de bouwvakkers. Tot nu toe was ons tuinproject stil blijven liggen, wat in dit geval dan weer een groot voordeel was:)

Het nut van vrij spel

Niets is zo natuurlijk voor kinderen als spelen en specifiek bij het vrijspel staat de vrije keuze centraal. Het kind bepaald hoe, wat, waar, en hoe lang het speelt. Het kind bepaald zelf het spelverloop of stemt hier mee in. Het spelverloop wordt niet opgelegd maar ontstaat vanuit een intrinsieke motivatie. Spelen draagt bij aan alle aspecten van de ontwikkeling, dus zowel aan de motorische, cognitieve, sociale, emotionele en morele ontwikkeling. Vrijspelen kenmerkt zich doordat vaardigheden en inzichten op een natuurlijke manier eigen gemaakt worden. Een kind ontdekt van nature. Met deze inzichten spelen ze de situatie in hun spel na. Zowel wat ze geobserveerd hebben als een zelfbedachte creatieve variant daarop. Deze zelfgecreëerde situatie is een veilige omgeving om te kunnen experimenteren. En het kind houdt de regie omdat het zelf bepaald wanneer het hier weer uitstapt.

Fantasiespel als verwerkingsproces

Kinderen die voldoende vrijheid ondervinden in hun spel, oefenen besluitvormingsvaardigheden, bewegen in hun eigen tempo, ontdekken hun interesses en ervaren hoe fijn het is om op te kunnen gaan in hun passie. De druk verdwijnt en creativiteit en fantasie krijgen volop ruimte. Binnen dit fantasiespel is er ruimte om indrukken te verwerken. Door een situatie na te spelen, krijgt een kind meer grip op wat er is gebeurd en kan het leren omgaan met de gevoelens die daarbij vrijkomen. En jonge kinderen, die heel veel dingen voor het eerst meemaken, hebben een boel indrukken te verwerken! Het is een natuurlijke manier voor het opbouwen van sociaal-emotionele veerkracht.

Wees eens lui!

Spreken de voordelen door deze manier van spelen je aan? Plan de tijdsbesteding van je kind dan niet te vol en doseer met activiteiten. En ja, dat is soms een uitdaging in een tijd waarin veel ` moet`. Maar- en dit klinkt vast als muziek in de oren- leun eens achterover! Maak dit visueel door er iets tastbaars bij te pakken en benoem dit naar je kind zodat het duidelijk overkomt. Je kind zal daar in eerste instantie zeker even aan moeten wennen. Desnoods maak je hierbij in het begin gebruik van een kookwekker. Dit geeft je als ouder ruimte waardoor je niet het idee hebt dat het steeds jouw taak is om je kind te entertainen. Geef je kind elke dag volop tijd en ruimte voor vrij spel.

Speelgoed met een open einde

Open-einde speelgoed is speelgoed zonder vaststaand doel dat een kind op steeds weer verschillende manieren kan gebruiken, afhankelijk van de fantasie, creativiteit, stemming en zelfs het jaargetijde. Het kind is de regisseur van het spel en er zijn geen van tevoren opgelegde beperkingen of spelregels. Zo is er geen goed of fout en zorgt het voor oneindig speelplezier. Voorbeelden van duurzaam speelgoed met een open einde vind je hier. https://www.dehoutentuimelaar.nl/fantasie/ Ook bestaat er mooi duurzaam speelgoed voor buiten waarbij de fantasie geprikkeld wordt door de vormgeving. Een mooi voorbeeld hiervan is het constructiespeelgoed stick-lets- origineel en duurzaam speelgoed waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn! https://www.dehoutentuimelaar.nl/stick-lets/

Veel speelplezier!