Gratis bezorging vanaf € 50,-
Unieke tweedekans via de shop
Met zorg verpakt als cadeau
Duurzaam speelgoed

De meeste mensen denken bij speelmateriaal meteen aan klassiek speelgoed. Meestal kopieën uit de wereld van de volwassenen. Kinderen vinden dat in eerste instantie vaak leuk. Het nadeel is dat dit vaak maar voor even is. Eenmaal vaker mee gespeeld, verveelt het snel. Wat kinderen echt interesseert zijn “echte” voorwerpen. Concreet materiaal dat de wereld presenteert. Niets is zo interessant als een echte sleutelbos, portemonnee, een fietspomp of een toetsenbord. Op de een of andere manier hebben deze voorwerpen een magische aantrekkingskracht. Kinderen hebben namelijk snel door dat hun speelgoed niet “echt” is. Van nature imiteren ze volwassenen met de voorwerpen die zij gebruiken. Het liefst onderzoeken ze op hun eigen manier zonder opgelegd kader, de wereld om zich heen. Omdat echte speelmaterialen vaak in en rondom huis te vinden zijn en/of het anders weggegooid zou worden, is het kosteloos, waardoor voor ieder kind haalbaar. Denk naast de echte voorwerpen ook aan dozen, touwtjes en knopen of spullen uit de natuur zoals takken, balderen, stenen en schelpen.

Invloed van spelmaterialen op de ontwikkeling

Spelen stimuleert de ontwikkeling van de motorische- en zintuiglijke vaardigheden. Ook voor de spraak-taalontwikkeling is spelen belangrijk. Een kind leert door spel nadenken over dingen, leert vooruitdenken en plannen. Het leert onder andere zijn/ haar omgeving kennen en problemen op te lossen waardoor het beter begrijpt hoe de wereld werkt. Door echt materiaal als speelmateriaal aan te bieden, wordt er ingespeeld op de nieuwsgierigheid van een kind. Daarnaast stimuleert dit het zelfvertrouwen, de fantasie en creativiteit. Echt materiaal bevindt zich volop om ons heen en is aanwezig in de natuur. Ook in de kringloop is er meer dan genoeg moois te vinden.

Speelgoedtips

Alles uit de ` echte` wereld vinden kinderen fantastisch. Gooi dat oude toetsenbord dus niet weg, maar zet het in de speelhoek. En een oude telefoon zal het geweldig doen tijdens het rollenspel. In de kringloop vonden wij hier ooit een nostalgische handmixer. Hij is al jaren favoriet bij ieder kind wat hier komt en niet meer uit de speelkeuken weg te denken. Zet in de speelkeuken wat echte potten en pannen neer en bewaar wat lege pakken en potjes van het broodbeleg. Meetlinten, schroevendraaiers, (kapotte) pennen, oude sleutelbossen, hoeden, pruiken en hakschoenen. Kinderen zetten dit alles graag in tijdens hun spel. Speel- en ontdekplezier gegarandeerd!